Moderiktigt mord

Detta inlägg innehåller grafiska bilder, så pass på om du är känslig!

När ska vi sluta bära päls? När ska människor inse att det inte är snyggt att bära döda djur? Tänk om du såg grannen ge sin hund en elchock via rumpan och sedan flå den levande enbart för att få en “snygg” päls till vintern? Vore det lika snyggt då?

CLGiRd7WcAAdlrD

“Men djuren har det bra i Finland!!1!” Jo, visst. Här är några bilder jag plockat ut som visar hur mysigt vi har det i detta land.

Vi dyker in i pälsdjurens vardag, wihii!

nettiin_IMG_27421.jpg

Närpes ca 2009. Shh, den sover nog bara!

veteli_riukuaho6_elokuu10.jpg

Vetel, 2010. Det är alltså tandköttet som sticker ur munnen på denna stackare.

pedersore_lepplax_20113

Såhär såg dessa rävars bur ut i Pedersöre, 2011. Djuren här i landet har det så bra! Klapp på axeln, Finland!

uusikaarlepyy_munsala_elokuu3

Var? Jo, Nykarleby. 2011.

kauhava_20125.jpg

Denna bild är tagen 2012 i Kauhava. Så här ser djuret alltså ut efter att man stulit dess päls!

Mer info samt bilder och videor från pälsfarmar i Finland hittar ni här.

Advertisements

2 thoughts on “Moderiktigt mord

 1. Sanna says:

  Det är tragiskt att pälsindustrin har en så stor ekonomisk roll i Österbotten. Pengarna styr. Jag har bara besökt sådana farmer som följer direktiven och där djuren är i bra skick fysiskt sett. Men den psykiska tristessen hos djuren gör så ont att se. Djur som kastar sig mot burväggarna, snurrar runt i cirklar, gnager på gallren osv. Djur som aldrig får känna marken under tassarna eller sträcka ut i språng. Djur som helt saknar livskvalitet.

  Jag undrar varför det samtidigt som det blir allt mer populärt med ekologiskt, lösdrift osv inom kött- och mjölkindustrin, inte tycks finnas en enda nytänkande pälsfarm, där djuren har en åtminstone något mer dräglig livsmiljö? Är deras pälsar verkligen så sköra att de inte skulle tåla ströade inhägnader, t.ex? Eller är det bara så att ingen bryr sig tillräckligt mycket för att komma på nya lösningar? (Förutsatt att man alltså måste fortsätta med pälsfarmning öht.)

  • mariawingren says:

   Problemet är att människor ser djuren som resurser istället för att se dem som de individer de är. Speciesismen är stark i dagens samhälle och det blir normen att vissa djur finns till för att vi ska klappa, leka och älska dem, medan en annan finns till för att bli en “snygg” (läs: vidrig) pälskappa, och en finns till för att bli en måltid. Problemet är att inte tillräckligt många människor inser att djuren ej finns till för oss, på precis samma sätt som att vi inte finns till för dom.

   Det är sorgligt det du skriver, och väldigt viktigt. Oavsett hur många mål mat man ger djuren och hur många centimetrar större bur man ger dem är de fortfarande instängda, och det är fel. Djur ska inte vara instängda, de ska vara fria.

   Här är det ändå viktigt att inse att det inte är “bättre” att ta livet av ett djur som haft ett bra liv, än det är att göra så mot ett djur som levt sitt liv instängt i en bur. Om en människa mördas tänker vi inte att det är mer okej för att hen ändå levt ett bra liv. Det är mord oavsett. Same goes for the animals. Den enda lösningen i mina ögon vore att hitta något annat än pälsfarmar att livnära sig på. Men som du skriver har den en stor roll här i Österbotten, och det som ger oss pengar vill vi sällan sluta med. Verkligen tråkigt.

   Tack för din kommentar!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s